De strategie van de beer – Lothar Seiwert
In De strategie van de beer houdt Lothar Seiwert een pleidooi voor de rust. Rust die leidt tot betere beslissingen, een sterkere focus op wat belangrijk is, en meer energie en zin om het werk dat gedaan moet worden, goed te doen. De beer is daarvoor het symbool. In deze aansprekende parabel komen vijf andere dieren voor, die elk staan voor een bepaalde houding ten aanzien van werkdruk: de bezige bij, de hectische haas, de streberige vos, de plichtbewuste uil en het gemakzuchtige hert.
Het zal je niet veel moeite kosten affiniteit met een van deze dieren te krijgen, mede dankzij de levendige illustraties die dit boek verrijken. Voor vos, haas, bij, uil en hert heeft de beer nuttige tips om met tijdsdruk en werkplanning om te gaan. Lothar Seiwert is in Duitsland een bekend en gerespecteerd managementcoach. Tijdmanagement en effectiviteit zijn zijn specialismes; ‘don’t hurry, be happy’ is zijn lijfspreuk.
Toen dit boek uitkwam had ik juist besloten dat er een rode beer in mijn logo moest komen. Ik was nog maar een paar maanden bezig als zzp’er toen ik het boek cadeau kreeg. Het samenvallen van die rode beer en het krijgen van dit boek, vond ik zo leuk dat ik toen een voorraad van deze boekjes heb gekocht. De eerste jaren heb ik deze als relatiegeschenk uitgedeeld. Een van mijn klanten heeft ooit een geweldig leuke workshop gemaakt in het kader van time management gebaseerd op de dieren in dit verhaal.
De vijfde discipline – Peter M. Senge
Ik las dit boek in het kader van mijn studie bedrijfskunde als input voor mijn scriptie. Het was mijn eerste kennismaking met ‘lerende organisaties’ en het opende mijn ogen dat er echt ook andere organisatievormen zijn dan de hiërarchische die ik tot dan toe zo goed kende. Sterker nog, ik realiseerde me dat de ‘lerende organisatie’ gevoelsmatiger veel beter klopte met mijn eigen voorkeursstijl van functioneren. Later kwam dit gedachtegoed weer voorbij tijdens mijn coachopleiding bij ‘De school voor coaching’.
Synchroniciteit – Joseph Jaworski
Dit boek kreeg ik cadeau van een vriendin. Ik kon niet meer stoppen met lezen en heb dit boek als het lezen van een roman ervaren. De essentie van het boek is dat dingen in je leven gebeuren als de juiste tijd daarvoor is aan gebroken. Ook stimuleert het je de verantwoordelijkheid te nemen om zelf de regie van je leven te pakken, in plaats van te reageren op wat er voorbij komt. Een zeer persoonlijk en inspirerend verhaal, waarin ik veel herkende terugkijkend op mijn eigen ontwikkelpad. Jaworski’s tweede boek Oorsprong ligt klaar om te lezen.
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap en De achtste eigenschap – Stephen R. Covey
Beide boeken heb ik gelezen tijdens het schrijven van mijn scriptie. Prachtig en helder geschreven en ik beide in één ruk uitgelezen. Covey heeft mij veel inzichten en inspiratie gegeven, die ik nog steeds af en toe in mijn gedachten weer terughaal. Het eerst hoofdstuk zal ik nooit meer vergeten: je komt binnen bij je eigen begrafenis en wat hoor je mensen over je zeggen?
Deze boeken hebben een duurzame actualiteit die nog steeds bruikbaar is voor vele mensen.
Geweldloze Communicatie – Marschall B. Rosenberg
Dit boek heb ik gelezen in het verlengde van mijn coachopleiding. Een intens en, door de vele voorbeelden, ook een ontroerend boek over hoe jij je via communicatie kan verbinden met het hart. De essentie van Geweldloze Communicatie is in de uitvoering confronterend. Het confronteert je met je eigen aannames en oordelen. Hoe open durf ik te zijn in het aangeven van mijn behoeften? Ook mijn vader (toen begin 70 en wars van ‘zweverig gedoe’) las dit boek in één adem uit!
Gung Ho! – Ken Blanchard & Sheldon Bowles
Dit boek trekt een prachtige parallel met de dierenwereld en maakt op een indrukwekkende manier gebruik van metaforen. Niet voor niets is het logo van Ym ontleend aan de filosofie van totemdieren. Ronduit ontroerend is ook de (vaderlijke) rol van de Indiaanse medewerker, die in zijn laatste levensfase zijn levenswijsheden deelt met de jonge nieuwe manager.
Onze ijsberg smelt – John Kotter & Holger Rathgeber
Alweer een supersterke metafoor: pinguïns die moeten dealen met een dreigende verandering. In al mijn veranderopdrachten een grappig en praktisch referentiekader: mensen reageren heel verschillend op veranderingen. Ik werk graag met metaforen. Daarmee kan ik lastige situaties net wat luchtiger maken.
De bijbel
De vele voorbeelden van krachtig en tegelijkertijd kwetsbaar en dienend leiderschap zijn een rijke bron van inspiratie voor mijn leven. Het zet moeilijke en pijnlijke trajecten (zowel zakelijk als persoonlijk) in een totaal ander perspectief, wat vaak relativerend werkt.
Dynamisch coachen – Ans Tros
Dit boek vormde de rode draad van mijn eerste coachopleiding. De diverse invalshoeken en de heldere opbouw van dit boek blijven me inspireren. Een boek dat ik er vaak nog eens bij pak.
Deep democracy – Jitske Kramer
Een prachtige methodiek voor duurzame besluitvorming, het benutten van verschillen en het oplossen van conflicten. Dit bijzonder inspirerende proces gebruik ik al enige tijd in mijn werk. Het beschrijft een fundamenteel andere manier van kijken naar groepen en groepsdynamica. Dit proces is afkomstig uit Zuid-Afrika en ontstaan na de afschaffing van de apartheid. Dit thema is actueler dan ooit! Inside the No van Myrna Lewis is zeer de moeite waard als je het originele verhaal wil lezen van de grondleggers van de methodiek. Inside the No is alleen in het Engels te verkrijgen.
De corporate tribe – Jitske Kramer & Daniëlle Braun
Het boek dat geschreven is tijdens het volgen van de eerste jaargang Corporate Antropologie bij de Academie voor Organisatiecultuur. Ik heb deze opleiding in 2013 en 2014 met veel plezier doorlopen. Antropologisch kijken naar organisaties als een fly on the wall was voor mij nieuw, inspirerend en verrijkend.
Human being management – Ed J. Baas
Dit boek gaat over de vernieuwende managementfilosofie van Human Being Management. Een manier van kijken naar je medewerkers waarin je samen op zoek gaat naar en verantwoordelijkheid neemt voor je meest krachtige talenten. Maar waarin je ook zeker leert kijken en dealen met je schaduwdelen. Een methodiek waar ik met heel mijn hart achter kan staan en graag mee werk. Persoonlijk heeft deze manier van kijken een grote bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling.
De fontein, vind je plek – Els van Steijn
Aan de hand van de fontein als metafoor voor jouw eigen plek in je familiesysteem en de betekenis daarvan voor jouw plek die je op de dag van vandaag inneemt in de systemen waar jij onderdeel van bent. Geïnspireerd door verschillende opleidingen bij het Bert Hellinger Instituut heb ik dit boek meerdere keren gelezen om het allemaal te laten bezinken. Een diepgaande en emotionele reis. Een aanrader is ook het vervolgboek: De fontein, maak wijze keuzes.
Systemisch Adviseren – Siebke Kaat en Anton de Kroon
Vanuit de systemische blik kijken naar organisaties als levende systemen. Een super inspirerend en praktisch boek om in één adem uit te lezen. Je leert heel praktisch kijken en samen met de klant op een systemische reis te gaan in de organisatie.
Rake vragen – Siets Bakker
Een benadering vanuit een geheel eigen stijl om met systemische ‘rake vragen’ aan de slag te gaan. Een stijl die me enorm aanspreekt door het verrassingseffect dat deze vragen opleveren. Als ik echt snel beweging bij mezelf in gang wil zetten, roep ik een vraag op in de bijbehorende app en ik heb gegarandeerd weer iets om over na te denken en op te reflecteren.
De held met de duizend gezichten – Joseph Campbell
De reis van de held is een universeel verhaal van avontuur en transformatie dat door alle grote wereldverhalen loopt. Niet alleen in films, boeken en series zien we de elementen van deze heldenreis terug, maar ook in ons eigen leven. Bij het lezen van Synchroniciteit van Joseph Jaworski werd ik jaren geleden al getriggerd door dit boek, wat hij vaak aanhaalt in zijn eigen verhaal. Nu heb ik het zelf in de kast staan.
De held in je eigen verhaal – Mieke Bouma
Mieke Bouma heeft haar eigen vertaling geschreven over de reis van De held met de duizend gezichten. Zeer overzichtelijk en toegankelijk geschreven. Aanrader!
Praktijkboek Intervisie – Monique Bellersen en Inez Kohlman
Voor mij het naslagwerk als het gaat over intervisie en al haar verschijningsvarianten. Een must om in je kast te hebben als je organisaties wil enthousiasmeren om te blijven leren. De narratieve methode met de buffel, de adelaar, de muis en de grizzlybeer staan in mijn geheugen gegrift!
En zo zijn er nog vele andere boeken die mij hebben geïnspireerd en bezig houden!