Visionair en inspirerend leiderschap. Hoeveel boeken zijn daarover al geschreven, trainingen voor gemaakt en trajecten voor ontwikkeld? Allemaal inspirerend en waardevol, dat weet ik uit eigen ervaring. Wat ik daarin alleen steeds mis, is het antwoord op de vraag hoe je leiderschap in de praktijk brengt. Want het is echt jammer als inspirerend leiderschap slechts bij ambitie en visie blijft.

Praktisch en pragmatisch

Hoe kom je als leider op dat punt waar je graag zou willen zijn? Hoe breng je je team of organisatie naar die stip op de horizon? Het goede nieuws is dat je je in het leiderschapsvak kunt bekwamen.

  • door strategisch leiderschap als een vak te benaderen – want dat ís het, daar kom ik steeds meer achter
  • door methoden en technieken toe te leren passen
  • door handen en voeten te geven aan jouw ambachtelijke leiderschap
  • door je mensen mee te nemen op de juiste route om je ambitie echt te verwezenlijken

Vanuit de gedachte over leiderschap als vakmanschap, ontwikkelde ik een nieuw leiderschapstraject: Ambachtelijk Leiderschap. Een traject dat leiders inspireert en motiveert, maar dat vooral inspeelt op de behoefte die ik overal hoor: hoe maak ik goed werk van mijn leiderschap? Een traject waarbij je de handen uit de mouwen steekt en waarbij ik het leiderschapsvak praktisch en pragmatisch maak, zodat je wat je leert meteen in de praktijk kunt toepassen.

De Reis van de Held

Het verhaal van ‘De Reis van de Held’ inspireerde me tot dit leiderschapstraject. Deze reis van de held, die in talloze vormen over de hele wereld in literatuur en mythologie opduikt, verloopt via een vast stramien. Een stramien dat ook prachtig past op de stadia die je doorloopt tijdens de route van het leiderschap, op weg naar het verwezenlijken van de missie van jouw organisatie. Ambachtelijk leiderschap is een vrije vertaling van deze reis van de archetypische held. De held (jij, de leider) gaat op avontuur en krijgt precies de uitrusting mee die nodig is om de graal of het elixer te bemachtigen. En alles wat je onderweg nodig hebt, heb ik alvast voor je geselecteerd. Zodat je je leiderschap in praktijk brengt om zo de missie van je organisatie kunt volbrengen.

Waar krijg jij als held mee te maken tijdens dit traject? Reis gewoon even met mij mee langs alle vier de obstakels.

1. Het (heimelijk) verlangen en de oproep tot avontuur

Zoals de held wordt opgeroepen om huis en haard te verlaten en op avontuur te gaan, zo kan jij ook op een goede dag ineens wakker geschud worden of een helder inzicht krijgen. Ineens weet je dat voortgaan op het gebruikelijke pad eigenlijk al geen optie meer is. Je wikt en weegt je kansen tegen mogelijk onheil, waarbij angst voor het onbekende en euforie over de reis elkaar afwisselen. Het doel wat je wil bereiken kan je innerlijk flink beroeren. Maar uiteindelijk winnen jouw moed en wilskracht, en besluit je de stoute schoenen aan te trekken.

2. Het accepteren van hulp

Een vast motief in het verhaal van de held is ook dat er van alle kanten hulp opduikt nadat hij zijn besluit genomen heeft om op pad te gaan. Vaak komt die hulp uit onverwachte hoek. Je neemt die hulp, soms na enige twijfel, dankbaar aan en in de loop van het avontuur zal blijken dat je die ook hard nodig hebt. Dit is ook de fase van de inwijding, het betreden van een nieuwe wereld waarbij samenwerking cruciaal is.

3. Het aangaan van de strijd met je vijanden

Elke held moet op enig moment een strijd op leven en dood voeren met zijn vijanden; boze draken, verraad, vijandelijke legers en wat al niet. Als metafoor voor het leven verbeeldt het verhaal met deze vijanden eigenlijk de innerlijke monsters waarmee je zelf in het reine moet zien te komen. Daarvoor moet je ze eerst ontmoeten en diep in de ogen kijken.

4. Het aankomen bij het eind van deze etappe en je voorbereiden op de volgende. Wetend dat de reis van de held altijd verder gaat.

Jij bereikt je doel. Je vindt de graal en voor nu is de cyclus rond. Jij hebt het gevaar bezworen en de reis volbracht. Voor dit moment althans, want nieuwe volgende avonturen dienen zich aan. Daarom is het zaak de opgedane inzichten vast te houden, zodat je die ook bij je volgende uitdaging weer kunt benutten om het doel dat je voor ogen hebt te realiseren.

Resultaat

Aan het eind van deze reis heb jij hands-on een heleboel geleerd. En dat levert veel bijvangst op voor jou. Jij hebt een diepgaand inzicht in jezelf en anderen gekregen, vanuit onbewuste en innerlijke drijfveren. Met die duurzame inzichten kun je aan je eigen ontwikkeling blijven werken. Jij ontvangt de (internationaal) erkende Co-Resolve certificering. Je leert naar je eigen organisatie te kijken met een systemische blik en te identificeren wat de bron zou kunnen zijn van hardnekkige problemen. Je weet wat systemisch leiderschap behelst en je kunt creatief werken met de Rake Vragen van Siets Bakker. Ook leer je verschillende intervisiemethodieken die je direct in jouw werkomgeving kunt inzetten. Je integreert jouw leerervaringen in je persoonlijke verhaal en reisplan. En tot slot weet je hoe jouw lijf en adem je bewust kunnen ondersteunen in de uitvoering van je leiderschap. Dat heb je van je Aiki-coach en grootmeester in Budo, Rob van der Hoorn, geleerd.

Programma

In de blokken van Ambachtelijk Leiderschap, komt de reis van de held helemaal terug. Kijk maar:

Blok 1 – 14 en 15 september 2023

Het (heimelijk) verlangen en de oproep tot avontuur: over persoonlijk en innerlijk leiderschap.

Blok 2 – 16 en 17 november 2023

Het accepteren van hulp: overde kunst om de potentie van een groep of een team volledig te benutten en een zo groot mogelijk draagvlak voor verandering te creëren (Co-Resolve).

Blok 3 – 18 en 19 januari 2024

(dag 2 onder leiding van Siets Bakker van Rake Vragen)

Het aangaan van de strijd met je vijanden: over systemisch kijken naar organisaties, het identificeren van knelpunten en systemisch leiderschap. Ook gaan we aan de slag met het concept van Rake Vragen onder leiding van Siets Bakker.

Blok 4 – 21 en 22 maart 2024

(dag 2 onder leiding van Rob van der Hoorn, Aiki coach en grootmeester in Budo)

Het aankomen bij het eind van deze etappe, je voorbereiden op de volgende, wetend dat de reis van de held altijd verder gaat: over intervisie (een manier van kennisontwikkeling binnen een groep professionals via gestructureerde methodes van vragen stellen). Maar om als leider stevig te kunnen (blijven) staan heb je ook bewustwording van je lijf en adem nodig. Dat laatste leert Rob van den Hoorn je tijdens de 2e dag.

1-op-1 gesprekken

Voorafgaand aan de reis voeren we een intakegesprek. Na elke reisetappe heb je tijd om even op adem te komen en te reflecteren. We doen dat in ons 1-op-1-gesprek waarbij we samen werken aan de verinnerlijking van de kennis en ervaringen die je hebt opgedaan.

Cover brochure Ambachtelijk Leiderschap

Klaar voor een nieuw avontuur?

Ben je nieuwsgierig geworden? Of heb je meteen zin gekregen in dit avontuur? Dat snap ik. Lees gerust verder voor meer info of download de complete brochure. Wil je mee op deze heldenreis die in september start, maar vooral: wil je leren hoe je leiderschap praktisch en pragmatisch toepast?

Laat het mij weten, dan reserveer ik je plek alvast. Ik kijk uit naar dit nieuwe avontuur.

Getagd op: