Leiderschap is een vak

Bij de meeste leiderschapstrajecten is visionair leiderschap de focus. Hoe inspireer ik mijn mensen vanuit mijn eigen authenticiteit om samen met mij de missie van de organisatie gestalte te geven? Over dit thema zijn veel boeken geschreven en worden mooie succesverhalen gedeeld. Ook vanuit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze trajecten waardevol en inspirerend zijn.

Veel minder aandacht gaat uit naar de vraag hoe je dit leiderschap in praktijk brengt. Als je eenmaal geïnspireerd bent door een visie en de ambitie, hoe komen we daar dan? Op die vraag wil ik graag een antwoord geven.

Zelf zie ik dit strategisch leiderschap steeds meer als een vak, een ambacht waarin je jezelf kunt bekwamen. Effectief gebruik leren maken van de vele methoden en technieken om handen en voeten te geven aan jouw ambachtelijke leiderschap en je mensen mee te nemen op de juiste route om je ambitie echt te verwezenlijken. 

Op basis van mijn kennis en ervaring heb ik een aantal methoden en technieken geselecteerd waar ik fan van ben en die in mijn praktijk hun toegevoegde waarde ruimschoots hebben bewezen. Ik heb ze gebundeld in een programma dat ik wil verbinden aan het verhaal van de ‘Reis van de Held’.

De reis van de held

Deze reis, die in talloze vormen in de hele wereldliteratuur opduikt, verloopt via een vast stramien dat wonderwel past op de stadia in de route van het leiderschap op weg naar het verwezenlijken van de missie van de organisatie. 

In dit traject heb ik een vrije vertaling gemaakt van de reis van de held naar praktische tools en vaardigheden die je nodig hebt op deze reis.

Wij focussen ons op de volgende stadia:

  • Het (heimelijk) verlangen en de oproep tot avontuur
  • Inzicht in je bijzondere kwaliteiten
  • Het accepteren van hulp
  • Het aangaan van de strijd met je vijanden (slechte ervaringen)
  • Het aankomen aan het einde van deze etappe en je voorbereiden op de volgende. Wetend dat de reis van de held altijd verder gaat.

Het oorspronkelijke verhaal is geschreven door Joseph Campbell: ‘De Held met de Duizend Gezichten’.

Dit programma kan ook een krachtige aanvulling op – of een combinatie zijn met – andere leiderschaps- of teamontwikkeltrajecten.

Aanbod

Deze methode voor Ambachtelijk leiderschap bied ik zowel als in-company traject aan, als op basis van open inschrijving. In deze brochure lees je meer over dit leiderschapstraject en de verschillende blokken. Voor Ambachtelijk Leiderschap op basis van open inschrijving zijn de volgende modules ingepland:

18 en 19 september 2024 | Blok 1
Verdiepen op jezelf en je reisgenoten & Werken met je uiterlijke- en innerlijke levenslijn

18 en 19 november 2024 | Blok 2
Optimaal benutten van je reisgenoten & Certificering Co-Resolve

22 en 23 januari 2025 | Blok 3
De draak in de ogen kijken door systemische wetmatigheden te herkennen en te leren duiden & Praktisch aan de slag met het concept van ‘Rake Vragen’ en rake vragen leren stellen

11 en 12 maart 2025 | Blok 4
De reis gaat door…. intervisie & Aikido-principes integreren in jezelf

Ambachtelijk Leiderschap in-company

Wanneer je de mogelijkheid wil verkennen dit leiderschapstraject voor jouw team of organisatie in te zetten, ga ik graag met je in gesprek. Na dit gesprek breng ik een vrijblijvende offerte op maat uit.

Voor zowel een in-company-offerte als inschrijving voor het open traject kun je contact opnemen via een bericht op mijn website, een mail naar info@ym.nl of bel mij op 06 – 50 944 858. Ik kom dan binnen een werkdag op jouw vraag terug.

Cover brochure Ambachtelijk Leiderschap
Download de brochure ‘Ambachtelijk Leiderschap’

Een podcast over Ambachtelijk Leiderschap

Eelco Horvers van Portretmakers interviewde mij over Ambachtelijk Leiderschap. Luister zeker deze podcast als je meer wilt weten over dit programma. Een mooie aanvulling op de brochure!