“Maar Marien, als je talent tegenkomt, moet je dat toch áltijd binnenhalen en er een plek voor maken? Dat doe ik al zolang ik directeur ben als ik nieuw talent tegenkom. Daar geloof ik al jaren in!” Hij was geraakt. Dat zag en voelde ik. Enigszins verontwaardigd keek hij me aan.
De reactie van deze directeur was oprecht en kwam rechtstreeks uit zijn hart. Het was zijn respons op een teamsessie die ik met zijn MT had gedaan over systemische plekken in de organisatie.

Als je vanuit de systemische bril kijkt naar je organisatie, is er een belangrijk aandachtspunt bij het binnenhalen van nieuwe mensen. Haal geen talent binnen als er systemisch geen ‘plek’ voor is in de organisatie. Als je op basis van talent iemand binnenhaalt, doe je datzelfde talent van die medewerker tekort. Je frustreert daarmee het systeem als geheel. Net als de betreffende medewerker.

Veel leiders kennen deze systemische bril (nog) niet. En dat is zonde, want dit is een heel waardevolle en helpende manier om te kijken naar je organisatie als systeem met onder andere de daarbij behorende ‘plekken’ (functies). Als je kijkt door een systemische bril heb je oog voor het systeem, de patronen daarbinnen én de verstoring die je erin teweegbrengt. Als je een plek creëert (verzint) om talent aan je te binden, verstoor je het systeem. Wat resulteert in ‘gedoe’ dat uiteindelijk nooit werkt.

Geen enkele leider wil gedoe, problemen of haperende resultaten. Het is daarom belangrijker dan ooit om je leiderschap te versterken door het systemisch kunnen scannen van je organisatie. Als je als leider de systemische bril op zet, kun je heel veel onduidelijkheid en verwarring in je organisatie oplossen.

Ben jij een leider en wil je leren om systemisch je organisatie te scannen? Wil je praktische tools krijgen om met de systemische bril aan de slag te gaan? Dan wijs ik je graag op blok 3 van mijn leiderschapsprogramma Ambachtelijk Leiderschap. Dat programma is dan echt iets voor jou! Je leert met een systemische blik naar je eigen organisatie te kijken en te identificeren wat de bron zou kunnen zijn van hardnekkige problemen. Na dit blok weet je wat systemisch leiderschap behelst, kun je het toepassen in je organisatie en kun je creatief werken met de ‘Rake Vragen’ van Siets Bakker.

Je kunt deelnemen aan alleen dit blok, maar natuurlijk ook aan meer blokken van dit programma. Blok 3 is op 18 en 19 januari 2024. Data en inhoud van de andere drie blokken vind je in de brochure en op mijn website. Meer weten? Je kunt me altijd mailen (info@ym.nl) of bellen.