Dit is Nael. Of eigenlijk heet Nael Abu Mushari (vader van Mushari). Mushari is de naam van zijn oudste zoon. In Jordanië is dat een traditie; de ouders dragen na de geboorte van hun eerste zoon de naam van die zoon in hun naam. In dit voorbeeld heet de vrouw van Nael dus Um Mushari (moeder van Mushari).

Nael is de naam die hij gebruikt als hij toeristen ontmoet die naar Jordanië komen. Nael heeft acht kinderen en woont in het bedoeïenendorp Umm Sayhoun. Dit dorpje ligt net buiten het beroemde Petra, waar je een van de zeven nieuwbenoemde wereldwonderen vindt.

Nael

Als ik met mijn coachees door het indrukwekkende landschap van Jordanië loop, is Nael mijn gids en zorgzame begeleider. Sinds 2021 loopt hij met mij mee tijdens mijn wandelingen in Jordanië. Inmiddels zijn we vertrouwd met elkaar en praten we over van alles en nog wat. Elk jaar als we elkaar weer ontmoeten voelt het als een weerzien met een goede vriend.

Met Nael op pad zijn is een bijzondere ervaring, bijna helend. Nael is een man van weinig woorden. Hij is vriendelijk en straalt rust en kalmte uit. En ook al loopt hij altijd voorop – hij weet feilloos de weg in dit grillige landschap – toch is hij bescheiden aanwezig. Juist die kalme aanwezigheid vormt een wezenlijke bijdrage aan mijn ervaringen tijdens de coachreis. Mijn coachees ervaren dit precies zo.  

Zittend op een steen kijken we toe hoe hij ter plekke geduldig een vuurtje maakt met takjes en stenen die hij daar vindt. Op dat vuurtje bereidt hij een heerlijk zoete thee die ons genoeg energie geeft om daarna weer verder te lopen. Dit ritueel duurt inclusief het vuur aanmaken zeker een half uur. Daarna vult hij de kopjes steeds weer bij. Dit moment straalt in alles rust uit en geeft tijd voor reflectie, zowel voor de coachee als voor mijzelf.

Nael weet in de woestijn en de bergen altijd de weg. En hij voelt feilloos aan wanneer het tijd is om wat te drinken of kort te pauzeren. Ook als het fysiek of emotioneel uitdagend is staat zijn intuïtie zuiver afgesteld. Hij is aanwezig in het moment en zonder oordeel, een geweldig voorbeeld van innerlijk leiderschap. Ook omdat zijn rust en oordeelloosheid aanstekelijk werken. Dat maakt de reiservaring tijdens zo’n wandeling nog mooier. Ik ben hem daar zeer dankbaar voor.

Het leven in Jordanië is leven bij de dag. Een principe dat zowel inspiratie als uitdagingen oplevert. Voor mij en mijn coachees is juist dat Jordaanse leven in het moment een geweldige ervaring. Tegelijkertijd is juist dat het lastigste om vast te houden als je weer terug bent in Nederland. Probeer maar eens een uurtje de tijd te nemen om op je gemak thee te zetten, zonder je druk te maken over je volgende afspraak.

Getagd op: