En dan is er zo’n dag dat een teambijeenkomst door een klant wordt geannuleerd. Fijn, dan heb ik een hele dag vrij, is mijn eerste gedachte. 

Maar vandaag is zo’n dag, en nu? Allerlei ideeën dringen zich op: hoog tijd om een blog te schrijven. Na de zomer helemaal laten liggen. Of ga ik mijn boekhouding bijwerken? Of moet ik nu echt eens die verplichte supervisiebijeenkomsten gaan inplannen? Of ga ik mijn werkkamer netjes opruimen? Of ga ik nu een kop koffie doen met mijn oude buurvrouw? Ik kan ook één van mijn collega’s bellen om bij te praten? En ik moet nog een cadeautje kopen voor mijn zusje die verhuisd is en waar ik vanavond ga eten. Of zal ik in de boeken duiken van mijn nieuwe opleiding?

Kortom een overvloed aan mogelijkheden ontrolt zich voor mijn geestesoog. Mijn brein doet verwoede pogingen om alles te onthouden en ingepland te krijgen. Want zo’n dag wil ik optimaal benutten om in alle rust allerlei zaken af te ronden, op te pakken en door te zetten. Ik ga aan de slag en het lukt me echt om een enorme to-do-lijst weg te werken. Ik krijg steeds meer rust en ruimte in mijn hoofd. Dan dringt zich een vraag aan mij op: hoe vrij ben ik eigenlijk, als ik naar het proces van vandaag kijk?

Eén van de argumenten om voor mezelf te beginnen was ‘vrijheid’. De vrijheid om te doen wat ik leuk vind, de vrijheid om mijn eigen pad te kunnen volgen, de vrijheid om elke zijweg in te slaan die me nieuwsgierig maakt, de vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, de vrijheid om langere reizen te maken, de vrijheid om elke opleiding of cursus te volgen die ik interessant vind en de vrijheid om regels en procedures van grote organisaties te ontlopen. Heb ik mijn ‘vrijheid’ gevonden?

Ja en nee. Want er is toch altijd veel te doen. Ik voel me dankbaar voor de vele mooie opdrachten die ik heb lopen. Vrijheid zit in mezelf. Zweeft ergens rond in mijn binnenwereld. Is onderdeel van mijn eigen gevoelens en overtuigingen. Een puzzel die ik aan het leggen ben. Ook een vraag die steeds vaker opduikt naarmate de jaren steeds sneller lijken te gaan. 

Alleen al het schrijven van dit blog helpt me in mijn bewustwording van de kostbare waarde van de vrijheid in mijn ondernemerschap. Ervaar jij vrijheid als ondernemer? 

Getagd op: