Jaren geleden bij het lezen van het boek ‘Synchroniciteit’ van Joseph Jaworski las ik voor het eerst over de ‘Reis van de Held’ van Joseph Campbell. Vanaf dat moment kwam het verhaal van de reis van deze archetypische held elke keer weer opnieuw voorbij, in een steeds wisselende context. Tijdens een workshop Storytelling zag ik opeens helder de bouwstenen voor een nieuw soort leiderschaptraject voor me. Dat traject is nu klaar: ‘Ambachtelijk Leiderschap’.

Iedereen die reist weet dat je goed moet nadenken over je bagage. Ik spreek uit ervaring. Als ervaren reiziger door vele landen en culturen is het elke keer weer de kunst om de juiste afwegingen te maken over wat ik nodig heb. Bepalend daarbij zijn de weersomstandigheden, de cultuurgebonden regels van het land of de regio waar ik naar toe ga, maar ook welk vervoer ik daar ter beschikking heb. De kunst is zo ‘licht’ mogelijk te reizen en toch alles bij me te hebben wat nodig is om de reis te voltooien. Dit geldt ook zeker voor de reis van de held in onze organisaties: leiders die hun team mee moeten nemen naar de toekomst.  

In het programma ‘Ambachtelijk Leiderschap’ heb ik daarom een aantal cruciale reisbenodigdheden samengesteld die elke (reis)leider nodig heeft in zijn of haar plunjezak. 

  1. Een leider kent zichzelf uit-en-te-na. Ook de reisgenoten kennen elkaar door en door. Ze weten wat ieders kwaliteiten en valkuilen zijn. Ze kunnen die benoemen én benutten.  
  2. Als leider ben je in staat om ieder gesprek aan te gaan vanuit een open grondhouding. Je weet in gesprek te blijven met je team en je creëert een sfeer waarbinnen alles kan worden gezegd.  
  3. De held uit dit traject kijkt ook op een diepere laag naar hardnekkige en zichzelf herhalende vraagstukken. Vraagstukken die ogenschijnlijk maar niet opgelost kunnen of willen worden. Ik leer je de tools om die vraagstukken op te lossen, zodat je verder komt in je reis.
  4. Vanuit een open wereldbeeld blijf je duurzaam leren van de ervaringen die je tijdens deze reis op doet. Juist door die ervaringen met elkaar te bespreken en door nieuwe experimenten voor de toekomst op touw te zetten, word je een steeds betere leider. 

Het is mijn missie om tijdens jouw reis je plunjezak te vullen met waardevolle vaardigheden waarmee je invulling kunt geven aan jouw ‘Ambachtelijke Leiderschap’.

Heb je interesse lees dan verder op de website, download de brochure en neem contact met me op. Ik ga graag met je in gesprek over deze levensveranderende reis.