Het is oktober 2021. In stilte wandelen we door Wadi Ghuweir. Een van de mooiste hikes in Jordanië. Het enige wat ik hoor zijn onze voetstappen, het stromende water en af het rokershoestje van gids Nigel. Elke bocht van de canyon is opnieuw adembenemend.

We volgen de waterstroom in het constant veranderende landschap. Lopend door een smalle kloof met gigantisch rode muren. Muren die zijn uitgesleten door het water dat hier al eeuwenlang doorheen stroomt. De wanden kleuren elke paar meter weer een andere tint rood of oranje. Hier en daar moeten we over wat grotere rotsen heen klimmen. Halverwege komen we bij hangende tuinen vol varens, palmbomen en verschillende mossen die uit de muren en de inhammen van de diepe kloof groeien.

Op sommige plekken stroomt er water door de muren en kun je drinken uit de bronnen. En altijd is daar die zorgzame Jordaanse gastvrijheid. Een zorgvuldig verpakt lunchpakket en het overal terugkerende theeritueel: het maken van een vuurtje, de zwartgeblakerde theepot erin en dan die heerlijke zoete thee. ‘More tea?’ …. ‘Yes, please!’

Thee in Wadi Ghuweir

Voor het eerst sinds het begin van de pandemie ben ik weer in Jordanië. Ik wil oude contacten en persoonlijke banden van vóór 2020 weer oppakken en verdiepen. Ik ben er ook om mijn coachreis naar Jordanië te heroverwegen. Verschillende vragen spelen door mijn hoofd. Ik weet uit ervaring dat ik alleen maar hoef te wachten vanuit het vertrouwen dat die antwoorden vanzelf gaan komen.

Ik maak verschillende trips. Soms samen met onze Nederlandse gastvrouw Jolanda uit At-Taybeh, maar ik loop vooral ook alleen. Af en toe hobbel ik mee met Jolanda’s programma van gasten ontvangen en weer uitzwaaien. Soms doen we samen de afwas en leert ze mij jam maken. Een avondwandeling vanuit haar guesthouse Beit al Taybeh met aansluitend genieten van de zonsondergang is adembenemend. Vanaf het dak van haar guesthouse zie je de zon verdwijnen en het landschap in nóg meer oranje en rode tinten verkleuren.

Terwijl ik opnieuw de Backroad hike naar de Monastery in Petra loop, maar ook nieuwe trails verken, wordt het steeds helderder in mijn hoofd. Lopen is voor mij dé manier om tot heldere inzichten te komen. Zeker als dat hand in hand gaat met de adembenemende natuur en de warme gastvrijheid van dit bijzondere land.

Het resultaat van deze reis en mijn proces staat nu op mijn website: een individuele coachreis in Jordanië. Een avontuur met vele mogelijkheden in een prachtig en gastvrij land. Waarbij je veel leert over Jordanië, maar nog veel meer over jezelf. Loop je de volgende keer met me mee?

Getagd op: