Niet schrikken. Ik ga je niet beledigen, maar ik wil je wel uitdagen om in je leiderschap een oen te zijn maar ook hoe je die kunt blijven. Ik heb het natuurlijk over de OEN als afkorting van: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. 

Het is 2007. Geheel blanco als startende ondernemer en coach stap ik in de leergang voor individueel coachen. Daar maak ik kennis met het begrip OEN tezamen met een scala aan invalshoeken en mogelijke interventies. Aan mij de keuze welke mij het meest aanspreekt en mij daarin verder te verdiepen en te bekwamen. Ik ben nu 14 jaar verder – en vele opleidingstrajecten rijker – en is mijn aandacht weer bij die OEN. 

Het jaar 2020 was een jaar vol beweging, reflectie en leermomenten voor ons allemaal. Voor mij de aanleiding om opnieuw te kijken naar wat ik te bieden heb. Aan mijn klanten vanuit mijzelf en mijn ervaring. Die herijking heb ik vertaald in nieuwe teksten voor mijn website. In meerdere mooie gesprekken met mijn vaste tekstschrijfster Marleen heb ik teruggekeken, de balans opgemaakt en vooruitgekeken. 

Ambachtelijk leiderschap

Dit proces heeft ook geresulteerd in de intro van Ambachtelijk Leiderschap. Het is mijn antwoord op de vraag: ‘Hoe bereik ik nou de doelen en ambitie vanuit de visie van mijn organisatie in combinatie met mijn persoonlijke visie?’ In de praktijk ervaar ik iedere keer weer dat leiderschap ook vakmanschap is. En vakmanschap leer je door leiderschap heel veel toe te passen, te leren van je ervaringen en verder te verdiepen. Het programma ‘Ambachtelijk Leiderschap’ is vrij vertaald naar ‘De Reis van de Held’ van Joseph Campbell. 

En dan nu terug naar die OEN. Daar is ook een mooie link van OEN naar Ambachtelijk Leiderschap en de opbouw van het programma:

  • Open staan voor en naar je omgeving. Open naar je medewerkers, je collegae, jouw leidinggevende, je klanten. Blijven luisteren, ook al vind je dat wat gezegd wordt lastig om te horen.
  • Eerlijk zijn naar jezelf en over jezelf. Je zelf door en door leren kennen en ermee dealen.
  • Nieuwsgierig zijn naar wat er allemaal te ontdekken en te leren is. Van elkaar, van de ander en over jezelf via de ander. 

Dit zijn de drie belangrijkste fundamenten van het Ambachtelijk Leiderschap traject.  Wil jij je ontwikkelen tot een van de beste oenen? En een OEN blijven? 

Wil je meer weten? Lees dan hier verder, download de brochure over Ambachtelijk Leiderschap of neem contact met mij op. Ik vertel je er graag over.